FAQ Recyclebaarheid eenzijdig gelamineerd papier en karton

Sinds oktober 2021 is het toegestaan om ook eenzijdig gelamineerd papier en karton in de oudpapierbak te gooien. Zo groeit het aandeel gerecycled oud papier en neemt het scheidingsgemak voor burgers toe.

Eis is wel dat het eenzijdig gelamineerde papier en karton schoon en droog is en daadwerkelijk kan worden gerecycled. Om dat aan te tonen, kunnen producenten en importeurs of hun producenten een test laten doen door een gecertificeerd testinstituut. Een door de materiaalleverancier aangeleverd geldig testcertificaat, met een goede beoordeling van het testinstituut, volstaat eveneens.


Het nieuwe scheidingsbeleid heeft bij producenten, importeurs en retailers tot vragen geleid over de recyclebaarheid van eenzijdig gelamineerde papieren en kartonnen verpakkingen. Ook bestaat onduidelijkheid over de vereiste testen. Wanneer is de verpakking recyclebaar en hoe kun je dat aantonen?


Om daar eenduidig antwoord op te geven, hebben het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP) en Papier Recycling Nederland (PRN) de handen ineen geslagen. De veel gestelde vragen zijn op een rij gezet en beantwoord. Is aan de voorwaarden voldaan en mag de verpakking bij het oudpapier, dan kan het Weggooiwijzer-logo worden gebruikt om de eindgebruiker daarover in te lichten. Samen worden we circulair!


De veel gestelde vragen (en antwoorden daarop) zijn te vinden op deze website.